Bosbessen-yoghurtcake met krokante crumble
Heerlijk ontbijt van bosbessen-yoghurtcake met krokante crumble van volkoren meel. De sappige kern past perfect bij de onweerstaanbaar knapperige crumblekorst. Deze gezonde bosbessencake lijkt een beetje op de beroemde molshoopcake - knapperige crumble op een overheerlijke bodem van yoghurt en bosbessen. Een relatief eenvoudig recept dat iedereen kan maken. Als je van yoghurtcakes houdt, dan zul je deze ongetwijfeld geweldig vinden.
Vervang het volkorenmeel door havermeel als je dat liever gebruikt. Hiermee maak je deze cake ook meteen glutenvrij. Wil je daarnaast ook de hoeveelheid suiker in de cake verminderen, vervang dan de helft van de hoeveelheid zoetstoffen van het recept door stevia. De cake zal zijn geweldige smaak behouden. Speel wat met de ingrediënten en pas ze naar wens aan - voeg bijvoorbeeld pure chocoladedruppels of een tweede fruitsoort toe aan de room. Deze gezonde bosbessen-yoghurtcake móet je gewoon proberen, hij is perfect.
In alle recepten is 1 cup gelijk aan 250 ml.
Ingrediënten
- 300 gr. Griekse yoghurt
- 6 tbsp zure room
- 300 gr. bosbessen
- 1/2 cup honing/ahornsiroop/rietsuiker
- 2 tbsp volkorenmeel
- 1 ei
- 1 vanillestokje (of 1 tbsp vanille-extract)
- voor de crumble:
- 1/2 cup volkorenmeel
- 1/4 cup rietsuiker/xylitol
- 4 tbsp boter of kokosolie (Ik raad deze aan)
Instructies
- Meng in een kom de yoghurt, zure room, ei en een zoetstof naar keuze.
- Meng vanillestokjes (of vanille-extract), 2 eetlepels volkoren- of havermeel en bosbessen door het yoghurtmengsel.
- Giet het beslag op een bakplaat die bekleed is met bakpapier (een plaat met een cakevorm of een vierkante vorm).
- Kies het formaat van de bakplaat op basis van hoe hoog je de taart wilt hebben (ik heb een bakplaat gebruikt met een diameter van 15 cm).
- Bereid vervolgens de crumble door volkoren- (of haver)meel te mengen met boter (of kokosolie) en rietsuiker.
- Voeg geen vloeibare zoetstof toe aan de crumble, hij wordt dan niet zo knapperig als hij moet zijn.
- Meng de ingrediënten, totdat er zich klontjes beginnen te vormen. Strooi die over het yoghurtbeslag.
- Bak de cake gedurende 35-40 minuten op 170°C, totdat de yoghurt stevig is geworden en de crumble een goudbruine kleur heeft gekregen.
- De cake smaakt zowel warm als koud heerlijk. De cake wordt steviger door hem te laten opstijven in de koelkast.
Bereidingstijd | 50 minuten | |
Levert | 6 plakken |
Voedingswaarde / 1 plak | ||
Calorieën | 303 Kcal | |
Koolhydraten | 47 g | |
Vezel | 3 g | |
Eiwit | 9 g | |
Vet | 11 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
NotenvrijGezonde Notenvrije DessertreceptenIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!