Gezonde Banoffee-Taart
Fantastische, gezonde no-bake Banoffee-Taart, waarvan iedereen zijn bord zal aflikken! Het smaakt nog lekkerder dan het eruit ziet en het is ook nog eens gezond. De vulling van heerlijke karamel gemaakt van dadels en notenboter, past perfect bij de smaak van de topping van bananen en zachte room van kwark en ricotta. Deze no-bake taart bevat geen bloem en is zonder toegevoegde suiker te bereiden (door het gebruik van dadels, xylitol of stevia).
Banoffee-Taart is een Engels dessert dat bestaat uit een smakelijk deeg (vergelijkbaar met dat van een cheesecake), bananen, room en karamel. Het klassieke recept zit echter vol met onnodig veel suiker, vet en calorieën. Daarom heb ik deze gezondere en lichtere versie bedacht van dit populaire dessert. Ik heb beide versies geprobeerd en ik kan je vertellen dat dit gezonde recept voor Banoffee-Taart zelfs nog beter smaakt dan de originele versie.
Daarnaast is de bereiding van deze taart/cake ook nog eens heel eenvoudig en relatief snel, waardoor het zelfs voor een beginner een makkie is. Aangezien de taart niet gebakken wordt, kan er praktisch niets mis gaan.
Maak deze heerlijke karamel-banaan-roomtaart voor een speciale gelegenheid of gewoon voor in het weekend, je zult er geen spijt van krijgen. Voor mij is dit waarschijnlijk de beste gezonde no-bake cake tot nu toe.
Ingrediënten
- Deeg:
- 180 gr. haver (Ik raad deze aan)
- 50 gr. amandelen (Ik raad deze aan)
- 2 tbsp kokosolie (Ik raad deze aan)
- 1-2 tbsp water
- 2 tbsp honing/xylitol
- Vulling:
- 300 gr. dadels (minstens 1 uur geweekt in water)
- 2-3 tbsp notenboter (cashew/pinda/amandel) (Ik raad deze aan)
- 2 tbsp melk
- 1 tsp kokosolie (Ik raad deze aan)
- 1 tsp vanille-extract
- 3 bananen
- Glazuur:
- 250 gr. zachte kwark (of roomkaas)
- 100 gr. ricotta (of kwark)
- stevia of een andere zoetstof (naar smaak)
- 1 tbsp 100% gelatine
- 3 tbsp warm water
- cacaobonen, noten, fruit (als decoratie) (Ik raad deze aan)
Instructies
- Maal de amandelen en de havermout tot fijne bloem.
- Voeg gesmolten kokosolie en honing toe. Als het deeg te kruimelig is, doe er dan 1-2 eetlepels water bij.
- Meng het plakkerige deeg met de hand en druk het op de bodem van de cakevorm (met een diameter van ongeveer 25 cm).
- Haal de dadels uit het water en mix ze samen met de melk tot een dun deeg.
- Voeg de overige ingrediënten voor de vulling (behalve de bananen) toe aan het deeg en mix alles nogmaals.
- Verdeel de vulling over het deeg en zet in de koelkast.
- Meng in een kom de kwark met de ricotta (of gebruik alleen de kwark) en zoet de room indien nodig.
- Los de gelatine op in warm water en meng het geleidelijk door de room.
- Smeer vervolgens de in plakjes gesneden bananen met het kwark-glazuur over de cake.
- Versier de cake tot slot met cacaobonen, chocolade, noten of fruit.
- Laat de cake minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Bereidingstijd | 20 minuten | |
Levert | 10 plakken |
Voedingswaarde / 1 plak | ||
Calorieën | 227 Kcal | |
Koolhydraten | 32 g | |
Vezel | 5 g | |
Eiwit | 7 g | |
Vet | 8 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
Vegetarische receptenGezonde DessertsEivrijHavermoutGezonde Suikervrije HavermoutreceptenVezelrijke HavermoutreceptenCaloriearme PindakaasreceptenGezonde Dessertrecepten met HavermoutGezonde Vezelrijke DessertsEivrije DessertreceptenCaloriearme DessertreceptenIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!