Fit Tovenares
Volg mij
Gezonde Szegedin Goulash met Volkoren Knoedel

Gezonde Szegedin Goulash met Volkoren Knoedel

Szegedin goulash is een traditioneel gerecht uit de Hongaarse keuken. Het klassieke recept ligt echter nogal zwaar op de maag en is niet ontzettend gezond, dus heb ik een gezondere en dieetvriendelijke versie gemaakt. Wij vonden het thuis erg lekker, dus besloot ik het recept met jullie te delen. Zo kun je tijdens het diëten toch genieten van een heerlijke szegedin goulash.

In tegenstelling tot het klassieke gerecht, bevat mijn aangepaste szegedin goulash meer eiwitten, meer vezels en minder calorieën en vet. Het traditionele recept wordt bereid met varkensvlees, maar aangezien dit vlees erg rijk aan vet en niet erg gezond is, heb ik voor dit recept gekozen voor kalkoenvlees, maar je kan ook kip gebruiken. Beiden zijn rijk aan eiwit en bevatten weinig vet.

Deze gezonde szegedin goulash wordt geserveerd met een eigengemaakte volkoren knoedel die makkelijker te maken is dan je verwacht. Misschien kan ik je overtuigen. Gebruik Griekse yoghurt met een vetgehalte van ten minste 3% om de saus in te laten dikken, anders gaat het mogelijk schiften. Dankzij de Griekse yoghurt bevat deze szegedin goulash een grote hoeveelheid eiwitten.

Doe inspiratie op en probeer deze heerlijke en gezonde szegedin goulash.

Ingrediënten

  • 1 kg zuurkool
  • 700 gr kalkoenfilet (of kipfilet)
  • 1 grote ui
  • Griekse yoghurt (naar behoeven, geen light)
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el kokosolie (Ik raad deze aan)
  • Dumpling:
  • 500 gr volkorenmeel
  • 20 gr gist
  • 1 tl honing
  • 2 el olijfolie
  • 300 tot 400 ml lauw water
  • ½ tl zeezout

Instructies

  1. Maak eerst de dumplings.
  2. Maak een zuurdesem van 200 ml water, gist en honing en laat het ongeveer 10 minuten staan.
  3. Voeg dan de bloem toe, met de rest van het water, de olie en zout. Kneed het deeg - het zou niet aan de kom of aan je handen moeten plakken.
  4. Vorm het deeg in 2 dumplings en laat rijzen op een warme plek (30 tot 45 minuten).
  5. Wanneer het goed gerezen is, stoom in 20 tot 25 minuten gaar.
  6. Smelt in een grote pan een eetlepel olie en een fijngehakte ui. Fruit tot het goudbruin is.
  7. Voeg het in blokjes gesneden vlees toe.
  8. Neem de pan voor een moment van het vuur en voeg paprikapoeder en peper toe.
  9. Roer goed door en plaats de pan weer terug op het vuur. Dek af en laat ongeveer 20 minuten stoven.
  10. Roer af en toe door. Voeg zo nodig water toe als het vlees begint te schroeien (hoe minder water hoe beter).
  11. Zodra het vlees zacht is, voeg de gewassen zuurkool toe en roer door.
  12. Laat de zuurkool en vlees samen 10 minuten stoven.
  13. Haal de pan van het vuur zodra de zuurkool zacht is.
  14. Roer voor het eten de Griekse yoghurt door de goulash - het zal dikker worden en zachter smaken.
  15. Voeg deze niet toe tijdens het kookproces, want dan kunnen zich klontjes vormen. Ik raad het gebruik van light yoghurt af. Gebruik liever een vetgehalte van 3% of meer.
Bereidingstijd70 minuten
Levert6 porties
Voedingswaarde / 1 portie
Calorieën475 Kcal
Koolhydraten61 g
Vezel15 g
Eiwit33 g
Vet7 g
Lucia Wagner

Ik ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!

Lucia Wagner

Opmerkingen