Glutenvrije Havermout-Bieten Brownies
Heerlijke, zachte haver-bieten brownies met chocoladesmaak en kikkererwten zonder bloem, gezoet met honing. Ook mensen die niet gewend zijn aan gezonde groentedesserts zullen dit gezonde dessert met bieten lekker vinden.
In dit recept voor gezonde bietenbrownies gebruik je geen meel, dit wordt vervangen door kikkererwten en haver. Dankzij deze vervangers bevatten de brownies meer vezels, mineralen en eiwitten. De rode biet zorgt voor de gladheid. Ik gebruikte de helft van een grotere biet voor dit recept en het was net genoeg, maar als je de voorkeur geeft aan een smeuïge textuur, kun je er meer van gebruiken en vice versa. Probeer eerst mijn recept te volgen, en pas het daarna aan je eigen smaak aan.
Ik heb de brownies bestrooid met cacaonibs voor het bakken, je kan ook stukjes pure chocolade gebruiken. Voor een veganistische versie hoef je alleen maar de honing te vervangen door ahornsiroop en plantaardige melk te gebruiken.
Als je van rode biet in welke vorm dan ook houdt, probeer dan absoluut deze gezonde brownies.
*Hoe meer bieten je toevoegt, hoe zachter en verfijnder de brownies zullen zijn. Als je van stevigere brownies houdt, gebruik dan slechts de helft van een kleine biet. In dat geval kun je dit brownierecept ook gebruiken als deeg voor een taart.
Ingrediënten
- ½ gekookte biet*
- 350 gr havermout (glutenvrije) (Ik raad deze aan)
- 25 gr cacao (Ik raad deze aan)
- 60 ml gesmolten kokosolie (Ik raad deze aan)
- 160 ml melk
- 80 gr gekookte kikkererwten
- 175 gr honing
- snufje zeezout
- snufje bakpoeder
- cacao nibs/pure chocola om te bestrooien (optioneel) (Ik raad deze aan)
Instructies
- Blend de havermout, bakpoeder, snuf zout en cacao in een blender fijn.
- Voeg dan de gesmolten kokosolie, zoetstof en melk toe aan en blend goed.
- Als het deeg glad is, roer dan de kikkererwten en de gekookte, geraspte biet toe. Blend opnieuw.
- Giet het deeg in een bakvorm met anti-aanbaklaag (bijv. een broodvorm of 20x20 cm). Je kunt het nog bestrooien met pure chocolade stukjes of cacao nibs.
- Bak op 190 graden gedurende 25 tot 35 minuten.
- Haal de brownie uit de oven als de bovenkant bruin begint te kleuren en een satéprikker er schoon uitkomt.
- Laat de gebakken brownie zeker 15 minuten afkoelen en snij dan in kleinere stukjes.
Bereidingstijd | 40 minuten | |
Levert | 16 plakken |
Voedingswaarde / 1 plak | ||
Calorieën | 170 Kcal | |
Koolhydraten | 24 g | |
Vezel | 4 g | |
Eiwit | 5 g | |
Vet | 6 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
Vegetarische receptenGezonde DessertsZuivelvrijEivrijHavermoutGezonde Veganistische GroentereceptenGezonde Veganistische Recepten met HavermoutVezelrijke HavermoutreceptenGezonde Dessertrecepten met HavermoutGezonde Vezelrijke DessertsEivrije DessertreceptenGezonde Veganistische DessertreceptenIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!