Stevige bonensoep met zoete aardappels
Een overheerlijk recept voor een stevige bonensoep met zoete aardappels die ook gegeten kan worden als avondmaaltijd. Het is een vullende soep die stiekem heel veel vezels, vitaminen en mineralen je menu in smokkelt. De smaak van deze gezonde bonensoep zal je zeker bevallen.
Ik hou erg van zoete aardappels. Niet alleen vanwege hun gezonde eigenschappen, maar vooral ook omdat ze een geheel eigen smaak geven aan gerechten. Ze zijn hartig en zoet tegelijk. Samen met wortels geven ze een wat zoetere smaak aan de soep, die onweerstaanbaar is in combinatie met bonen. In dit recept snij je een deel van de zoete aardappels in kleine blokjes. Deze zullen uit elkaar vallen als ze overgaar zijn, waardoor de soep vanzelf een stevige en romige consistentie krijgt, zonder dat je een blender nodig hebt. De soep is extreem rijk aan vezels, vitamines A en C en ijzer. Een ander pluspunt van dit recept is dat het veel eiwit en weinig vet bevat. Mocht je zoete aardappels toevallig niet lekker vinden, dan kun die ook vervangen door de klassieke aardappels. Ik wil je echter tóch adviseren om deze combinatie een kans te geven.
Een dergelijke warme, stevige soep is met name perfect voor de gure herfstdagen. Ik vind de bonensoep het lekkerst als die bestrooid is met geraspte kaas, maar veganisten kunnen de kaas natuurlijk weglaten.
Deze makkelijke en gezonde soep met zoete aardappels en bonen is het proberen absoluut waard.
Ingrediënten
- 500 gram zoete aardappels
- 200 gram gedroogde rode bonen
- 200 gram wortels
- 2 stelen bleekselderij
- 1 kleine ui
- 5 ml kokosolie (Ik raad deze aan)
- 6 gram zeezout
- 1 zoete paprika
- 0,3 gram gemalen marjolein
- 1 gram gemalen zwarte peper
Instructies
- Laat de bonen een nachtje weken in water. Spoel ze goed af voordat je ze gaat koken.
- Schil de zoete aardappels en snij de helft in kleine blokjes. De andere helft snij je in wat grotere stukken.
- Verhit 5 ml olie in een grote pan. Fruit daar vervolgens de gesnipperde ui in.
- Doe er de bonen, blokjes aardappel, gesneden wortels en de stengels bleekselderij bij. Giet water in de pan totdat de ingrediënten ongeveer 2 cm onder water staan.
- Breng de soep op smaak met zout en kruiden, dek de pan daarna af met een deksel en kook het geheel gedurende 30-40 minuten.
- Net voor het einde van de kooktijd doe je er de geperste teentjes knoflook bij. Roer de soep een aantal keer goed door, zodat hij wat dikker wordt door de overgare aardappels. Serveer de soep als hij nog warm is.
Bereidingstijd | 50 minuten | |
Levert | 4 porties |
Voedingswaarde / 1 portie | ||
Calorieën | 292 Kcal | |
Koolhydraten | 49 g | |
Vezel | 16 g | |
Eiwit | 15 g | |
Vet | 1 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
EiwitrijkVetarmVegetarische receptenZuivelvrijEivrijGezonde Veganistische GroentereceptenEiwitrijke GroentereceptenGlutenvrije Zoete AardappelreceptenEiwitrijke Zoete AardappelreceptenVetarme SoepreceptenCaloriearme SoepreceptenVetarme Diner- en LunchreceptenEiwitrijke Diner- en LunchreceptenEivrije Diner- en LunchreceptenDiner- en Lunchrecepten met Zoete AardappelenVeganistische Diner- en LunchreceptenGlutenvrije Diner- en LunchreceptenIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!