Eenvoudige gebakken haverdonuts
Eenvoudige gezonde gebakken haverdonuts met een snufje kaneel. Je kunt ze maken zonder suiker door de honing te vervangen door dadels. Verwen jezelf zonder schuldgevoel op deze gezonde donuts bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje. Elke donut bevat slechts 114 calorieën! Bovendien bevatten deze gezonde donuts geen olie of eieren, en zijn ze dus ook geschikt voor veganisten. Wie kan ze weerstaan?
Als je geen donutbakvormpjes hebt, kun je bijvoorbeeld ook muffins maken van het beslag. De haverdonuts zijn alleen gezoet met honing of dadels, en 1 donut bevat slechts 2 gram vet. Geen wonder dat deze haverdonuts weinig calorieën bevatten. Bovendien zijn ze, dankzij de gebruikte ingrediënten, lichter verteerbaar dan de donuts uit de winkel. Ze worden gebakken, dus je hebt geen olie nodig. Heb je geen siliconen bakvormpjes, dan is het goed om de bakvorm in te wrijven met een beetje kokosolie. Ik raad je aan om fijngemalen haver (bijna zo fijn als meel) te gebruiken, in plaats van havermeel. De donut krijgt daar een betere consistentie van en wordt daardoor wat luchtiger.
Als je de gebakken haverdonuts wat zoeter wilt maken, gebruik dan dadels. Laat de dadels, voordat je start met het bereiden van het deeg, gedurende minstens 30 minuten weken in water. Zo worden ze zacht en makkelijker te blenden. Deze gezonde en dieetvriendelijke haverdonuts zijn binnen een halfuur klaar. Giet er wat van je favoriete glazuur overheen, of bestrooi ze met gezeefde kokosbloem (voor een suikereffect). Trakteer je vrienden, collega's, gasten of je kinderen. Niemand zal merken dat ze zo gezond zijn. Geniet van deze donuts bij het ontbijt of als toetje. Je zult er dol op zijn!
1 cup = 250 ml
Ingrediënten
- 1 1/2 cup fijngemalen haver (bijna zo fijn als bloem) (Ik raad deze aan)
- 12 dadels (of 65 gram honing)
- 1/2 cup melk naar keuze (125 ml)
- 1 eetlepel (tbsp) zetmeel
- 1 theelepel (tsp) bakpoeder
- 1 theelepel (tsp) vanille-extract
- 1 theelepel (tsp) kaneel (Ik raad deze aan)
Instructies
- Tip: als je dadels gebruikt in plaats van honing, laat de dadels dan eerst gedurende minstens 30 minuten weken in water.
- Begin met het mengen van de droge ingrediënten. Meng er vervolgens de rest van de ingrediënten doorheen.
- Verdeel het deeg over een siliconen donutbakvorm. Als je geen siliconen bakvorm gebruikt, smeer de bakvorm dan eerst in met een beetje kokosolie.
- Bak de donuts gedurende 15-18 minuten op 180 graden.
- Bestrooi je de gebakken donuts met kokosbloem voor een suikereffect, of giet er je favoriete glazuur overheen.
- Je kunt de donuts ook serveren met zelfgemaakte jam van hoogwaardige kwaliteit.
Bereidingstijd | 25 minuten | |
Levert | 6 stuks |
Voedingswaarde / 1 stuk | ||
Calorieën | 114 Kcal | |
Koolhydraten | 21 g | |
Vezel | 2 g | |
Eiwit | 3 g | |
Vet | 2 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
SuikervrijCaloriearmDiner en LunchNotenvrijZuivelvrije HavermoutreceptenCaloriearme Havermoutrecepten voor GewichtsverliesGezonde Notenvrije DessertreceptenZuivelvrije DessertreceptenVetarme DessertreceptenSuikervrije DessertreceptenVegetarische Diner- en LunchreceptenCaloriearme Diner- en LunchreceptenCaloriearme OntbijtreceptenVetarme OntbijtreceptenEivrije OntbijtreceptenZuivelvrije Diner- en LunchreceptenZuivelvrije OntbijtreceptenIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!