Gezond brood met haver en zaden (zonder meel)
Een smaakvol en gezond brood met haver en zaden, zonder meel en ei. Het zit vol vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Als je een zoete variant wilt maken, dan adviseer ik je om 45 gram honing of ahornsiroop door het beslag te mengen. Dit fantastische brood dat rijk is aan voedingsstoffen past perfect bij elke soort salade, zelfgemaakte smeersels, geprakte avocado, kaas of olijven. Als je houdt van vast en voedzaam brood, dan moet je dit recept zeker proberen.
Het enige dat je nodig hebt voor de bereiding is een kom, en je hoeft slechts de ingrediënten te mengen. Je kunt er je favoriete zaden aan toevoegen, zoals pompoenzaadjes, of een kleine hoeveelheid sesamzaadjes (aangezien sesamzaad een sterke smaak en geur heeft, moet je er maar een klein beetje van gebruiken). Doe er voor de zoete variant wat gedroogd fruit of gehakte noten bij. Voordat je het brood gaat bakken, moet het beslag een uurtje hebben gestaan. Alle ingrediënten moeten vooraf in water en kokosolie zijn geweekt, zodat ze goed aan elkaar blijven plakken. Dit proces zorgt ervoor dat het brood na het bakken niet gaat verkruimelen.
Besmeer dit gezonde brood met haver en zaden met wat geprakte avocado, pesto of boter. Pure perfectie :).
Ingrediënten
- 180 gram fijne haver (Ik raad deze aan)
- 360 ml water
- 45 gram haverzemelen (of haver)
- 60 gram zonnebloempitten
- 60 gram fijngehakte noten (Ik raad deze aan)
- 30 gram lijnzaad (Ik raad deze aan)
- 15 gram chiazaadjes (of maanzaad) (Ik raad deze aan)
- 25 gram gesmolten kokosolie (Ik raad deze aan)
- 5 gram zeezout
Instructies
- Meng alle ingrediënten door elkaar.
- Giet het beslag vervolgens over in een siliconen broodbakvorm, of in een broodbakvorm bekleed met bakpapier. Laat het brood minstens een uur staan. Deze stap mag je absoluut niet overslaan, omdat het brood anders kruimelig wordt.
- Bak het brood vervolgens gedurende 40 minuten op 175 graden Celsius.
- Haal het brood daarna uit de oven, zet het op een stukje bakpapier en bak het onafgedekt gedurende nog eens 15-20 minuten. De buitenkant van het brood moet uiteindelijk knapperig en goudbruin zijn.
- Dit brood smaakt het allerbest als het nog vers is. Eet je het een dag later, dan adviseer ik je om het eerst even op te warmen.
Bereidingstijd | 65 minuten | |
Levert | 12 plakken |
Voedingswaarde / 1 plak | ||
Calorieën | 160 Kcal | |
Koolhydraten | 10 g | |
Vezel | 4 g | |
Eiwit | 5 g | |
Vet | 11 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
Vegetarische receptenOntbijtZuivelvrijEivrijChiazaadHavermoutGezonde Veganistische Recepten met HavermoutGezonde Suikervrije HavermoutreceptenVezelrijke HavermoutreceptenEivrije Diner- en LunchreceptenOntbijtrecepten met HavermoutVeganistische Diner- en LunchreceptenIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!