Gezond Wortelgebakje
Dit eigengemaakte wortelgebakje met een vulling van pruimenjam is een van mijn favoriete recepten. Dit gezonde wortelgebakje is een aangepaste versie van een traditioneel wortelgebakje. Dankzij het toegevoegde kikkererwtenmeel bevat het meer eiwit en vezels. Daarnaast bevat het geen suiker of geharde vetten.
Dit recept is erg eenvoudig en is ook ontzettend voedzaam. Het gebak heeft een laag vetgehalte (slechts 3 gram per portie), het grootste gedeelte aan vet uit het traditionele recept wordt in deze versie vervangen door appelmoes en banaan. De jam maak je door de gedroogde pruimen en dadels te koken, dit maakt het gebakje zoeter zonder enige suiker of honing toe te voegen. Dit is nog een groot voordeel ten opzichte van het klassieke recept - minder koolhydraten en minder calorieën.
Als je thuis geen kikkererwtenbloem hebt, kun je het vervangen door volkorenbloem, maar zorg ervoor dat de consistentie van het deeg dik genoeg is om makkelijk uit te rollen.
Probeer mijn gezonde en dieetvriendelijke wortelgebakje als bijzonder ontbijt voor in het weekend of als ochtendsnack om mee naar school of het werk te nemen.
Ingrediënten
- 2 rijpe bananen
- 5 el appelmoes
- 250 gr kikkererwtenmeel
- 320 gr volkorenmeel
- 1 bakpoeder
- 2 el gesmolten kokosolie (Ik raad deze aan)
- 250 gr wortels
- Voor de jam:
- 50 gr gedroogde pruimen
- 4 dadels
- 3 el water
Instructies
- Maak eerst de jam. Doe de pruimen, dadels en water in een kleine pan en breng aan de kook.
- Roer en prik af en toe met een vork om de ingrediënten zich tot een jam te laten vormen.
- Zodra het mengsel glad en semi stevig is, zet de jam weg en laat het afkoelen.
- Mix in een blender de wortels, bananen, appelmoes en kokosolie tot een glad mengsel.
- Giet het mengsel in een kom, voeg het kikkererwtenmeel, volkorenmeel en bakpoeder toe en vorm tot een deeg.
- Als het deeg te zacht en plakkerig is, voeg dan nog een beetje volkorenmeel toe.
- Wanneer het deeg klaar is, rol het dun uit. Snij in vierkantjes en leg ½ theelepel jam in het midden van elk stukje.
- Vouw elk vierkantje dicht tot een driehoekje en druk de randen plat met een vork.
- Plaats de wortelgebakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 25 tot 33 minuten (dit hangt af van de grootte van de gebakjes en de oven). Als je de gebakjes te lang bakt worden ze stijf. Test na 20 minuten met behulp van een satéprikker. Als het er schoon uitkomt, zonder stukjes deeg, dan zijn de gebakjes klaar.
- Warm het gebakje op voor het eten.
Bereidingstijd | 50 minuten | |
Levert | 15 porties |
Voedingswaarde / 1 portie | ||
Calorieën | 182 Kcal | |
Koolhydraten | 27 g | |
Vezel | 5 g | |
Eiwit | 7 g | |
Vet | 3 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
EiwitrijkVetarmVegetarische receptenOntbijtGezonde DessertsZuivelvrijEivrijGezonde Veganistische GroentereceptenEiwitrijke GroentereceptenVetarme SnackreceptenEiwitrijke SnackreceptenGezonde Vezelrijke DessertsEivrije DessertreceptenGezonde Veganistische DessertreceptenCaloriearme DessertreceptenEiwitrijke DessertreceptenIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!