Gezonde honingcake
Een lekkere, gezonde honingcake in de stijl van de bekende Marlenka, in een gezondere en lichtere versie. Als je een liefhebber bent van noten en honing, is er niets beters dan dit eenvoudige recept zonder bloem voor gezonde honingcake. Bovendien is deze cake rijk aan eiwitten en gezoet met honing, zodat je er zorgeloos van kunt genieten.
Deze gezonde honing-notencake is in een uurtje klaar en het is maar te hopen dat je hem niet ook in een uur opeet :-). Hij is echt fantastisch. Het deeg bestaat alleen uit gezonde en voedzame ingrediënten: haver die je vermaalt tot meel, walnoten die rijk zijn aan gezonde vetten en mineralen, honing, eieren, melk (je kunt naar keuze koemelk of plantaardige melk gebruiken) en kaneel voor de perfecte smaak en aroma. Het geurige deeg, gecombineerd met de kwark-honingvulling is een geweldig tussendoortje voor tijdens je kopje koffie in de middag of gewoon in het weekend. Als je de kwarkvulling te droog vindt, kun je er een klein beetje Griekse yoghurt doorheen mengen.
Je kunt deze gezonde honingcake zo opdienen - hij heeft niets anders nodig. Of misschien alleen een kopje koffie of thee :)
1 cup = 250 ml
Ingrediënten
- Deeg:
- 2 1/2 cup haver (Ik raad deze aan)
- 1/2 cup walnoten (Ik raad deze aan)
- 2-3 tbsp honing
- 2 eieren
- 100 ml melk
- 1/2 tsp bakpoeder
- 1 tsp kaneel (Ik raad deze aan)
- Vulling:
- 400 gr. zachte kwark (of lichte roomkaas)
- 3 tbsp honing/stevia
- Kruimeltopping:
- 30 gr. walnoten (Ik raad deze aan)
- gebakken deeg (een kleine hoeveelheid)
Instructies
- Mix of maal de havermout samen met de walnoten tot fijne bloem.
- Combineer alle overige ingrediënten voor het deeg met de bloem.
- Bekleed de vorm (ongeveer 25 x 25 cm) met bakpapier en giet er een derde van het deeg in.
- Bak het deeg gedurende 10 minuten op 180 graden.
- Herhaal dit proces met het resterende tweederde deel van het deeg.
- Laat het gebakken deeg afkoelen en snijd vervolgens elk vierkant doormidden om een hogere cake te krijgen. Deze stap is optioneel.
- Leg een klein beetje van het gebakken deeg opzij voor de kruimeltopping.
- Bereid de room door de kwark en de honing (of stevia) door elkaar te mengen.
- Besmeer de afgekoelde delen van het deeg om en om met de kwarkroom.
- Bestrijk de bovenkant met de laatste laag room en bestrooi deze met fijngehakte noten en het verkruimelde deeg.
- Laat de cake minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Bereidingstijd | 45 minuten | |
Levert | 10 plakken |
Voedingswaarde / 1 plak | ||
Calorieën | 209 Kcal | |
Koolhydraten | 24 g | |
Vezel | 3 g | |
Eiwit | 10 g | |
Vet | 9 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
CaloriearmFeestdagen en KerstCaloriearme Eierrecepten voor GewichtsverliesEiwitrijke EierreceptenCaloriearme Havermoutrecepten voor GewichtsverliesEiwitrijke HavermoutreceptenIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!