Ijs van zoete aardappel met chocolade-haverballetjes
Smaakvol en gezond ijs van zoete aardappel, gezoet met dadels en gecombineerd met chocolade-haverballetjes. Het is verfrissend en verzadigend en stilt je honger naar zoetigheid. Bovendien zit het boordevol vitaminen en mineralen.
Je weet vast wel dat je met zoete aardappelen veel verschillende zoete gerechten kunt maken, waaronder desserts. Maar heb je wel eens ijs van zoete aardappel geprobeerd? Zo niet, dan is het tijd om daar verandering in te brengen! Dit gezonde ijs zal je verrassen door zijn overheerlijke smaak, maar ook vanwege het feit dat hij zoveel vitaminen, mineralen en vezels bevat. Dat geldt niet voor de meeste andere ijssoorten.
Dit ijs bevat, in tegenstelling tot normaal ijs, weinig vet. Het is suikervrij, slechts gezoet door dadels. De haverballetjes worden gezoet met een beetje honing. Je kunt er ook eiwitpoeder (bij voorkeur vanille) aan toevoegen, waardoor het ijs nog romiger wordt en het een hoger eiwitgehalte krijgt. Een portie van dit ijs is redelijk groot en verzadigend en, zoals ik al zei, rijk aan voedingsstoffen, met name vitamine A.
Ijs van zoete aardappel is gezond en makkelijk te bereiden. Ik raad je aan om bij het ijs de no-bake haver-chocoladeballetjes te serveren. Die passen er perfect bij.
1 cup = 250 ml
Ingrediënten
- 250 gram zoete aardappels (2 kleine stukken)
- 1 cup melk (elke soort)
- 30 gram dadels
- snufje kaneel
- een schepje eiwitpoeder (optioneel)
- Voor de balletjes:
- 70 gram haver (Ik raad deze aan)
- 40 gram cashewnoten (Ik raad deze aan)
- 2 eetlepels (tbsp) honing
- 2 eetlepels (tbsp) appelmoes
- 20 gram pure chocolate chips (Ik raad deze aan)
- snufje kaneel (Ik raad deze aan)
Instructies
- Leg de zoete aardappels op een bakplaat en bak ze op 200 °C, totdat ze zacht zijn. Vuistgrote aardappels moeten 30 minuten bakken, grotere 45 minuten. Laat de gebakken aardappels afkoelen en snij ze vervolgens doormidden en hol ze uit. Prak het binnenste deel van de aardappel met een vork en doe de puree in een bakje. Giet wat melk bij de puree en zet het bakje afgedekt gedurende minstens 5 uur in de vriezer. Mix vervolgens met een blender de haver, cashewnoten, honing, kaneel en appelmoes, tot een zo zacht mogelijke pap. Voeg de chocolate chips bij de havermix en rol er kleine balletjes van. Bewaar ze in de koelkast totdat je het ijs gaat opdienen. Haal voor het opdienen de bevroren puree uit de vriezer en laat 5 minuten ontdooien. Meng het samen met de andere ingrediënten in de blender totdat je zacht ijs krijgt. Als dit erg lastig gaat, giet er dan een beetje verse melk bij. Als je niet houdt van de smaak van zoete aardappels, raad ik je aan om er een schepje eiwitpoeder aan toe te voegen. Serveer het ijs in kommetjes, garneer met de balletjes en serveer direct.
Bereidingstijd | 45 minuten | |
Levert | 2 porties |
Voedingswaarde / 1 portie | ||
Calorieën | 195 Kcal | |
Koolhydraten | 38 g | |
Vezel | 4 g | |
Eiwit | 5 g | |
Vet | 3 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
VetarmVegetarische receptenGezonde DessertsEivrijHavermoutVetarme HavermoutreceptenVezelrijke HavermoutreceptenVetarme SnackreceptenGezonde Dessertrecepten met HavermoutGezonde Vezelrijke DessertsEivrije DessertreceptenCaloriearme DessertreceptenIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!